En astrologisk dåbskjole fra Indonesien.

Den danske læge Agner Møller opholdt sig i Hollandsk Ostindien i 1925-27, under meget vanskelige forhold på øen Nias vest for Sumatra. Han indsamlede til Nationalmuseet en helt enestående samling af genstande, deriblandt dele af et høvdingehus.
Huset var ikke det eneste Agner Møller hjembragte. Han giftede sig med en yngre høvdingedatter fra Nias og han brød alle konventioner ved at tage hende med til Danmark.
Etnografisk Samling har derfor en meget stor samling af genstande, fotografier og arkivaler fra Nias og vi har stadig kontakt til Agner Møllers familie. I dag var Agners børnebørn, Jane Hjo og Susanne Hjek Møller på besøg. De donerede adskillige arkivæsker med unikke fotografier, breve og enkelte genstande. Blandt andet den hjemmelavede dåbskjole med broderede astrologiske tegn, som var blevet anvendt af Agners mellemste søn Per Hjek.
Det er altid spændende og hyggeligt når Etnografisk Samling får besøg, og ikke mindst når gæsterne donerer vigtige arkivalier. I dette tilfælde blev det endda så hyggeligt at den første selfie nogensinde i Etnografisk Samlings arkiv blev taget!

Der kan læses mere om Nias og Agner Møller på hjemmesiden.

Nias-1

agner 2