Fra Rios favelaer

Vægmaleri ved Rios favella museum

Mit arbejde som inspektør for Nationalmuseets syd- og nordamerikanske samlinger har bragt mig til Rio de Janeiro, som for tiden er vært for den internationale museumsorganisation ICOMs treårlige generalforsamling.

Min rejse centrerer sig om Rios favelaer – de gigantiske slumkvarterer, der optager hver en ledig plet i byen, og hvis små farvestrålende skure klamrer sig til bjergsiderne.

Efter en lille uge med konferenceoplæg om forskellige måder, hvorpå museer kan samarbejde med lokalsamfund som favelaerne, har rejsen bragt mig ud i de berygtede slumkvarterer for at besøge nogle af de sociale og kulturelle projekter, der arbejder for at løfte befolkningen ud af fattigdom, kriminalitet og marginalisering.

Sidney Silva, direktør for Museu de FavelaRio er en by fuld af kontraster – rigmandskvarterer ligger side om side med slummen. Det seneste årti har staten “passificeret” de fleste favelaer, som det kaldes herovre, ved at indsætte masser af politi, etablere et (omend sparsomt) skolevæsen, sundhedsvæsen og ved at facilitere diverse sociale og kulturelle projekter.

I favelaen Maré har beboerne selv bygget deres eget museum, som blandt andet indeholder en besøgsbolig indrettet med egne donationer efter princippet: hvis du får brug for din kasserolle igen, går du bare ind og henter den på museet.

I favelaen Cantagalo, der hæver sig over Ipanemas hvide strande, ligger Museu de Favela, der står bag en omfattende serie vægmalerier, der visualiserer fortællingen om de fattige landarbejdere, der flygter fra tørke og fattigdom for at søge det gode liv i storbyen. Museets direktør Sidney Silva, en lokal ildsjæl, forklarer mig, at museet er base for en række aktiviteter ude i favelaernes 10 distrikter, heriblandt undervisning i musik, capoeira og samba. På denne måde hjælper museet med til at bevare favelaens særlige kulturarv.

Efter at have kravlet rundt ad stejle gyder omgivet af skrald, hunde og krølhårede unger, går turen ned til byen igen med den gigantiske elevator, som regeringen har bygget i et forsøg på at integrere favelaen i byen og gøre Rio præsentabel til det kommende VM i fodbold i 2014.

Udsigt over favellaen