Jul i den gamle tropekoloni…

Serampore-jul-2013-a

Når man opholder sig i Serampore i december måned, og bliver vækket tidligt hver morgen af støjende hindu-processioner, skal man lede godt efter julestemningen. I denne tidligere danske ”tropekoloni” har Nissebanden vist ingen planer om at komme forbi, som de ellers gjorde det i Vestindien. Der er dog ét sted i byen, hvor julesalmerne strømmer højlydt fra, nemlig på Serampore College. Her finder man sågar et pyntet juletræ (ganske vist af plastik).

Mens den sekulære del af College kun har få dages ferie, så tager alle de teologiske studerende på juleferie d. 15. december og kommer først tilbage i januar. De kommer fra hele Indien, og mange har derfor lang vej hjem til familien. Som start på ferien afholdes hvert år en særlig gudstjeneste, hvor julen synges ind, og jeg var så heldig at blive inviteret med sammen med min familie.

Serampore-jul-2013

På sådan en dag bliver ingen glemt i prædikenen. Tiggere, politikere, studerende, hinduer, muslimer, politifolk, taxachauffører, præsidenter, sportsfolk osv. Alle nævnes og alle får en bøn med på vejen. Og så er det tid til julesalmerne. Det er de studerende og lærerne, der optræder, og de fleste har deres regionale klædedragter på. De synger salmerne på hver deres modersmål, og på den måde lykkedes det at få 15 forskellige indiske sprog repræsenteret!

Bagefter er der fællesspisning, som de studerende har brugt hele dagen på at forberede. Der bliver ikke dvælet meget over jule-karryen, for mange skal nå et tog, og på en halv time er middagen overstået og kun oprydningen er tilbage. Vi når lige et stykke bengalsk konfekt og en is på vejen. Så blev det alligevel jul i den gamle koloni…