Kinesiske propagandaplakater

I foråret 1975 drog en gruppe danskere fra Arkitektskolen og Københavns Universitet på en studierejse til Asien. Turen gik med den Transsibiriske Jernbane via Rusland og Mongoliet til Kina, Hong Kong, Thailand, Indien og Egypten. En af deltagerne var arkitekt Jørgen Thomsen, som indkøbte en mindre samling kinesiske propagandaplakater i Shanghai. Disse plakater befinder sig nu på Etnografisk Samling sammen med en række andre genstande fra rejsen, heriblandt postkort, pengesedler, omtrent 200 meget velbevarede dias taget af Thomsen selv samt hans rejsedagbog.

Studierejsens overordnede tema var Kinas udvikling. Gruppens formål med rejsen var at studere Kinas samfundsmæssige udvikling såvel som den arkitektoniske. Programmet for rejsen blev planlagt i samarbejde med Venskabsforeningen Danmark- Kina. Den del af turen, som fandt sted i Kina bød således på talrige besøg på skoler, fabrikker, landsbyer, teatre, rådhuse samt diverse andre seværdigheder.

Samlingen af Jørgen Thomsens kinesiske propagandaplakater vil udgøre et fint supplement til de allerede eksisterende propagandaplakater i Etnografisk Samling.

Amel Rahba

Kina1

Kina2