Lyn-sten fra det ydre rum rammer Nias

Tidligt om formiddagen den 20. Juli 2015 arbejdede Yusman Dakhi i sin onkels rismark på øen Nias i det vestlige Indonesien. Pludselig hørte han et dybt TA-TA-TA-TA-TA fra himlen. Lyden blev hurtigere og voldsommere, og med ét ”eksploderede” jorden foran ham som ved et bombenedslag. Yusman blev meget bange og troede at det var Islamisk Stat, der angreb Nias fra luften. Han turde ikke gå helt hen til nedslagsstedet, men skyndte sig tilbage til sin landsby Bawömaenamölö.

Få kilometer derfra sad Nationalmuseets udsendte ferie-antropolog på sin veranda ved stranden og hørte – som så mange andre på Sydnias den morgen – en usædvanlig, tordenagtig rumlen, men glemte det snart igen.

Hjemme foreslog Yusmans onkel, at det kunne være en lyn-sten, der var faldet. En lyn-sten (batu fehugumbanua) er, som navnet afslører, en sten der menes at falde i et lynnedslag, og som beskytter mod sygdom og gør én usårlig i kamp. De gik nogle stykker ud for at se nærmere på nedslagsstedet, som viste sig at være et to meter dybt hul. De stillede sig rundt om hullet med hinanden i hænderne, og bad en kristen bøn. Så begyndte de at grave, og op fra hullet løftede de en tung, sortsveden sten, som de vaskede fri for mudder og tog med hjem. Den vejede 5-6 kg og blev tiltrukket af en magnet. De gættede nu på, at det måtte være en meteorit. Rygtet spredtes, og folk strømmede til huset for at se den, deriblandt Museets udsendte. Fotos af stenen og hullet blev mailet til Henning Haack på Geologisk Museum i København, som bekræftede, at det var en meteorit, sandsynligvis af typen almindelig kondrit.

En fra graveholdet havde fundet en lille flække, der var blevet slået af stenen, da den ramte jorden. Flækken blev købt på vegne af Geologisk Museum til videre analyse. Sælgeren gav Yusman en tiendedel af prisen og fulgte dermed den traditionelle skik på Nias: man giver medlemmerne af en jægergruppe et stykke af det vildt man selv nedlægger (fanigero). Selve meteoritten beholder Yusmans onkel, mens Yusman må glæde sig over at være en af de ekstremt få, der oplever et meteoritnedslag på nært hold.

Nias er i øvrigt stærkt repræsenteret på Nationalmuseet med en af verdens fineste samlinger. Eksempler kan ses i rum 160 i udstillingen Jordens Folk i Prinsens Palæ.

Bente Wolff, Museumsinspektør

nias