Vinterfotoprojekt

ES_32879_03

På Nationalmuseets Etnografiske Samling er vi lige nu i gang med et storstilet kombineret flytte- og fotoregistreringsprojekt. Det er en stor gruppe arktiske, etnografiske genstande, hvoraf nogle er indsamlet at Knud Rasmussen, der skal flyttes fra den overfyldte ”arkæologikælder” til et nyt magasin. I den forbindelse bliver de over 2000 genstande pakket ud, fotograferet i 3D og pakket ned igen, så de kan blive flyttet på et midlertidigt magasin, indtil de nye magasiner står færdige om nogle år.

Projektet startede mandag den 4. februar 2013 og kører til starten af april 2013, og der er til nu blevet tage fotos af over 1400 genstande. Genstandene tæller alt fra små figurer i hvalrostand og træ til forskellige former for brugsgenstande som små pilespidser og andre fangstredskaber, knive, skeer og liner til hundeslæder. Den allerførste genstand, der blev fotograferet, var denne lille hundeslæde af hvalrostand. Udfordringen, især ved de meget små genstande som denne, er at få stillet kameraet helt skarpt på så nært hold og sørge for, at det er præcist centreret på genstanden, samt at få placeret genstanden nøjagtigt i midten af den roterende plade, der sørger for at genstanden bliver fotograferet fra alle vinkler med 24 billeder i alt.

Resultatet bliver meget skarpe, enestående fotografier, der kan forstørres op, så selv små detaljer bliver næsten mere synlige, end når man står med genstanden i hånden. Fotografierne vil derfor ofte kunne bruges til både studiebrug og illustrationer i publikationer, så man slipper for at skulle finde genstandene frem hver gang. Der tages 24 billeder af hver genstand, og disse 24 billeder bearbejdes, så der bliver lavet en 3D-model af genstanden. Forhåbentlig kan vi snart vise en af disse 3D-modeller her på bloggen.

For disse arktiske genstande, hvor der eksisterer en samarbejdsaftale med Grønlands Nationalmuseum, betyder gode digitale fotos af genstandene ydermere, at forskere kan sidde i Grønland, Canada eller andre steder og nærstudere genstande, der fysisk befinder sig på et andet kontinent. Da Nationalmuseet i 1990’erne repatrierede arktiske genstande til Grønland blev den eksisterende danske samling delt mellem Grønland og Danmark, så der var en repræsentativ samling begge steder. Digitaliseringen af genstandene er nu med til at sammenføre genstandene digitalt igen, så det er muligt at benytte hele samlingen til sammenligninger.

Bidrag af Caroline Polke Hansgaard og Trine Kristensen

 

2 Kommentarer til “Vinterfotoprojekt ”


 1. 1 Jakob Øhlenschlæger 11. marts 2013 kl. 04:22

  Et spændende projekt, og jeg håber da, at der inden længe bliver mulighed for at se en af 3D-modellerne online.

  Når I når dertil, kunne I måske lokkes til også at skrive en lille smule om det rent tekniske (eller få en af fotograferne til det), da der nok er en fotonørd eller to, der ligesom mig er lidt nysgerrige på, hvilke løsninger/metoder der er brugt hardware- og softwaremæssigt. Jeg går ud fra, at teknikken er den samme, som Frilandsmuseet har brugt og lavet en lille stump video med, men det er godt nok svært at se så forfærdelig meget ud fra den: http://youtu.be/E3PfPbYhFk0 .

 2. 2 Caroline Polke Hansgaard 11. marts 2013 kl. 20:41

  Hej Jakob.
  tak for din kommentar og dine spørgsmål. Vi glæder os også til vi kan lægge disse etnografiske genstande ud, så alle kan se dem!

  I bund og grund er projektet præcis det samme som Frilandsmuseets, og det er faktisk udstyret derfra vi benytter, mens der er vinterpause på dét projekt.
  Nu er jeg usikker på hvor teknisk du vil have svaret, men vi benytter Canon MarkII camera, Circle Shot som bord og benytter en software der hedder Capture One, version 6.

Der er i øjeblikket lukket for kommentarer.